Gevarieerde biologische (-dynamische) natuurvoeding als antwoord op superfood
en raw food

Door Henny de Lint, natuurvoeding diëtiste en docente
Er is geen wettelijke definitie van het woord 'superfood'. Het is een onwetenschappelijke marketingterm. Het gaat meestal om voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen, zoals anti-oxidanten. Exotische bessen, acai en granaatappel waren de eerste 'superfruits'. Maar ook vruchten van eigen bodem, zoals aardbeien, frambozen, cranberries en bramen, zitten boordevol stofjes die positief bijdragen aan onze gezondheid. ls al het fruit geen 'superfood'? En noten, zaden, vette (verantwoorde) vis.......
Als het gaat om het gehalte aan vitamines, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen, dan is zeker groente echt 'superfood'. De huidige aanbeveling voor groenten is 200 gram per dag. ln mijn ogen is dat veel te weinig. Gelukkig is groente ook nog eens verkrijgbaar in heel veel varianten, zodat je je nooit hoeft te vervelen. Zeker als je ook nog eens varieert in de bereidingswijze en je uitleeft met soepen, roerbakgerechten, gekookte groenten en salades.
Juist door zoveel mogelijk variatie in productkeuze krijgen we alle gezonde voedingsstoffen binnen. Maar uiteindelijk gaat het erom wat we werkelijk opnemen in ons lichaam. En dan is variatie in bereiding noodzakelijk. Een deel van die voedingsstoffen nemen we nauwelijks uit rauwe voeding op! Dat is een van de grote nadelen van 'raw food'-voeding, maar er zijn meer. De belangrijkste op een rijtje:
Conclusie: voor een gezonde natuurvoeding varieer je zoveel mogelijk in productkeuze en daarnaast ook in bereidingswijze, dus rauw afwisselen met verhitte producten. En juist in de natuurvoedingswinkel is een grote variatie aan 'superfood' te vinden: biologische (dynamisch) groenten, (vers en gedroogd) fruit, noten(pasta's), zaden(pasta's), volle graanproducten (spelt, haver, gerst, gierst, quinoa, teff, amarant), peulvruchten, vette vis etc. Minder trendmatig, maar wel veel beter vol te houden en ook nog gezonder.
Het is nog te vroeg voor een claim, maar er zijn sterke aanwijzingen dat biologisch (dynamisch) geteelde levensmiddelen meer bio-actieve stoffen, waaronder anti-oxidanten, bevatten dan regulier geteelde!
Natudis assortimentsnieuws januari 2013 blz. 5
Er is geen wettelijke definitie van het woord 'superfood'. Het is een onwetenschappelijke marketingterm. Het gaat meestal om voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen, zoals anti-oxidanten. Exotische bessen, acai en granaatappel waren de eerste 'superfruits'. Maar ook vruchten van eigen bodem, zoals aardbeien, frambozen, cranberries en bramen, zitten boordevol stofjes die positief bijdragen aan onze gezondheid. ls al het fruit geen 'superfood'? En noten, zaden, vette (verantwoorde) vis.......
Als het gaat om het gehalte aan vitamines, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen, dan is zeker groente echt 'superfood'. De huidige aanbeveling voor groenten is 200 gram per dag. ln mijn ogen is dat veel te weinig. Gelukkig is groente ook nog eens verkrijgbaar in heel veel varianten, zodat je je nooit hoeft te vervelen. Zeker als je ook nog eens varieert in de bereidingswijze en je uitleeft met soepen, roerbakgerechten, gekookte groenten en salades.
Juist door zoveel mogelijk variatie in productkeuze krijgen we alle gezonde voedingsstoffen binnen. Maar uiteindelijk gaat het erom wat we werkelijk opnemen in ons lichaam. En dan is variatie in bereiding noodzakelijk. Een deel van die voedingsstoffen nemen we nauwelijks uit rauwe voeding op! Dat is een van de grote nadelen van 'raw food'-voeding, maar er zijn meer. De belangrijkste op een rijtje:
- Grote kans tekorten aan bijvoorbeeld ijzer, calcium, vitamine B2 en B12 en ondergewicht
- Op de lange termijn kan dit leiden tot botontkalking en problemen met het gebit
- Bij vrouwen wordt de menstruatiecyclus verstoord: uitblijven menstruatie
- Absoluut niet geschikt voor kinderen: achterstand in groei en hersenontwikkeling
- Absoluut niet geschikt voor zwangere en zogende vrouwen
- Sommige natuurlijke voedingsmiddelen zijn rauw schadelijk: peulvruchten, aardappelen, groentesoorten als snij- en sperziebonen
- Enzymen uit raw food hebben we niet nodig, want we kunnen voedsel met onze eigen enzymen verteren
- Grotere kans voedselvergiftiging of voedselinfectie door hoger kiemgehalte
- Sommige voedingsstoffen worden uit rauwe producten slecht opgenomen b.v. de carotenoïden uit wortels en tomaten
- In de winterperiode is het een veel te 'koude' voeding. Op de ijsbaan staat geen kraam met rauwkostsalades, maar wel een met verwarmende erwtensoep
- Te weinig gevarieerd en niet erg sociaal. Eten doen we om ons te voeden, maar het heeft ook een belangrijke sociale en psychologische functie en moet lekker zijn
Conclusie: voor een gezonde natuurvoeding varieer je zoveel mogelijk in productkeuze en daarnaast ook in bereidingswijze, dus rauw afwisselen met verhitte producten. En juist in de natuurvoedingswinkel is een grote variatie aan 'superfood' te vinden: biologische (dynamisch) groenten, (vers en gedroogd) fruit, noten(pasta's), zaden(pasta's), volle graanproducten (spelt, haver, gerst, gierst, quinoa, teff, amarant), peulvruchten, vette vis etc. Minder trendmatig, maar wel veel beter vol te houden en ook nog gezonder.
Het is nog te vroeg voor een claim, maar er zijn sterke aanwijzingen dat biologisch (dynamisch) geteelde levensmiddelen meer bio-actieve stoffen, waaronder anti-oxidanten, bevatten dan regulier geteelde!
Natudis assortimentsnieuws januari 2013 blz. 5